Det är många med diabetes som undviker att resa, eftersom de oroar sig över vad som kan hända. Dessutom kan det kännas krångligt med mediciner och intyg. Men på det stora hela är diabetes inte något som hindrar resor, även om det kräver lite extra planeringsarbete.
En utlandsresa kan vara ett fantastiskt avbrott från vardagen, och det kan göra underverk för allmänhälsan. Priset på resor varierar kraftigt. Det är inte ovanligt att människor tar ett förmånligt lån via Sambla Sverige för att finansiera resan när den är som billigast. På så sätt går det att spara mycket pengar.
Det finns några viktiga saker du måste tänka på när du som har diabetes reser utomlands. Du måste se över vad som gäller i din försäkring. Det gäller också att du vet vad som gäller vid införsel av medicin till ditt resmål, och du måste se till att du har recept så du klarar dig.
Behöver jag betala för vård utomlands?
Om du reser inom EU/ESS och blir akut sjuk på din resa, har du rätt till vård till samma pris som du betalar i Sverige. Det innebär alltså inga extra kostnader för dig, om det är sådan vård som inte kan vänta tills du är hemma igen. Skaffa EU-kortet, det Europeiska sjukförsäkringskortet, på Försäkringskassans hemsida innan du reser.
Om du befinner dig utanför EU är det annorlunda. Om du blir akut sjuk så måste du oftast betala allt själv. Därför är det oerhört viktigt att du kollar upp din hemförsäkring för att se vad som täcks. Ofta täcker försäkringen sådana kostnader, men du kan ändå behöva betala självrisken. Sverige har dessutom särskilda avtal för sjukvård med ett flertal länder runt om i världen. Reser du till ett sådant land behöver du inte betala själv, men du måste kolla upp innan din resa exakt vad som gäller.
Intyg
Du måste så gott som alltid ha ett intyg om du tar med mediciner till ett annat land. Du får bara ta med så mycket som du behöver. Ett läkarintyg och apotekets originalförpackningar med ditt namn på brukar räcka.
Om du är osäker på vad som gäller för landet dit du ska resa, kontakta landets ambassad i Sverige. Har du bokat resan genom en resebyrå kan de oftast hjälpa till med detta direkt.
Om du behöver akut hjälp på din resa, om du får känningar eller ännu värre, är det viktigt att folk kan förstå vad det är som händer. Ha alltid ett patientkort eller ett litet intyg med dig där det står vem du är, var du kommer ifrån, vilka språk du talar, vilken sjukdom du har och vad som behöver göras. Det bör naturligtvis vara på det språk som talas i landet du reser till.
Läkemedel på resan
Om du ska vara borta länge kan du få hämta ut mer medicin än vanligt innan du reser. Då måste du kunna styrka att du ska vara utomlands under en viss tid. Det finns även en möjlighet att hämta ut medicin i andra länder, så länge det är ett godkänt läkemedel även där. Du måste ha ett skrivet recept i original, och ett intyg från din läkare.
Ta alltid med läkemedel i handbagaget på flyget. Då har du det alltid under uppsikt och behöver inte oroa dig för att det förstörs eller kommer på avvägar. Dessutom är det för kallt för insulin i lastutrymmet.
Trevlig resa!