Inte bara mörker
Att drabbas av diabetes påverkar ens liv i väldigt hög utsträckning. Det endokrina systemet handlar om så oerhört mycket mer än bara socker och mat. Förutom det man äter och dricker, måste man hålla koll på tider, insulin, sömn och rörelse/motion. Även om nutida teknik och mediciner gör det möjligt för den som har diabetes idag att leva ett mycket normalare liv än vad tidigare drabbade av diabetes kunde, är det fortfarande en oerhört stor omställning och riskerna för allvarliga konsekvenser är stora om man gör någon miss.
I allt detta kan det vara svårt att se några fördelar, men när det gäller miljön finns det faktiskt några stycken. Den som lever med diabetes har som regel betydligt mindre miljöpåverkan än den som helt obekymrat kan äta vad helst den vill, när helst den vill.
Vad vi får av de förbrukade resurserna
Innan jag går djupare in på vilka resurser som förbrukas, kan det ju vara en god ide´ att titta på vad som skapas med hjälp av dessa resurser. Det riktigt stora problemet är ju att sockret inte är nyttigt i något enda led. Det innebär att resurserna som går åt, används till att tillverka sådant vi människor sällan mår särskilt bra av.
De dolda sockerfällorna
Kanske bör det också nämnas att det finns socker på många olika ställen där man inte alls kunde ana att det fanns. Det förtjänar en liten genomgång för sig själv, innan vi går vidare. I nästan allt vi äter och dricker har producenterna valt att tillsätta socker, för att förhöja smakerna och förbättra upplevelserna vi får direkt när vi äter. Sedan finns det ju också de helt tydliga sockerkällorna som godis och läsk, som helt saknar några viktiga näringsämnen.
Vad de med diabetes inte bidrar till
Till att börja med måste ju användningen av mark nämnas. För att producera godis används en hel del animaliska produkter. För att djuren ska leva behöver de vegetabilisk föda. Det kommer från mark som kunde använts till något nyttigt istället. Dessutom är djurens utsläpp av växthusgaser mycket stora, både genom sin matsmältning, gödsel och annat.
Mycket mark går åt till sockerproduktion. Här i Sverige är det sockerbetor som odlas på den absolut mest bördiga jorden i Sverige. I andra länder kan det vara sockerrör, som växer på avverkad regnskogsmark.
Kort sagt finns det inga bra skäl att odla för den typen av konsumtion som de som drabbats av diabetes redan avstår från.